TEKST |
Instrukcja korzystania z Biuletynu Informacji Publicznej |
|
Informacje ogólne:
Ilekroć w niniejszej instrukcji stosuje się okreslenie - ustawa, mowa jest o ustawie o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2001 r. Nr 112, poz. 1198.)
Ilekroć w niniejszej instrukcji stosuje sie określenie - rozporządzenie, mowa jest o rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz.U. z 2002 r. nr 67 poz. 619)
niniejsza instrukcja dotyczy podmiotowych stron Biuletynu Informacji Publicznej, na których udostępnia się informacje publiczne, utworzone, utrzymywane i aktualizowane przez Podmiot (wyjaśnienie poniżej)zobowiazany do tego ustawą.
"Podmiot" oznacza dysponenta niniejszej Podmiotowej strony Biuletynu Informacji Publicznej o nazwie jak uwidoczniono w stronie głównej pod adresem www.bip.[domena jednostki]
"BIP" oznacza Biuletyn Informacji Publicznej.
W przypadku wyłaczenia jawności informacji publicznej, w Biuletynie Informacji Publicznej podaje się zakres wyłączenia, podstawę prawną wyłączenia jawności oraz wskazuje sie organ lub osobę, które dokonały wyłaczenia, a w przypadku jeżeli ograniczenie nastąpiło ze względu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy - podmiot w interesie, którego dokonano wyłaczenia jawności.
w lewym panelu ekranu znajduje sie menu przedmiotowe, czyli wykaz grup tematycznych, w które są zestawione informacje publiczne udostępnione w BIP.
w prawej, górnej części ekranu znajduje się moduł wyszukujący, czyli element oprogramowania serwera umożliwiający znalezienie stron BIP zawierających wyrażenie poszukiwane przez odwiedzającego BIP.
wizualizacja BIP, stanowi nierozerwalną część z mechanizmami baz danych, czyli elementami oprogramowania serwera pozwalającymi na gromadzenie, porządkowanie, aktualizowanie i udostepnianie informacji publicznych w BIP.
dostęp do informacji publicznych udostępnionych w BIP jest również możliwy poprzez stronę główną BIP posiadającą adres URL - www.bip.gov.pl według menu podmiotowego lub przedmiotowego.
w przypadku awarii serwera podmiotowej strony BIP, odwiedzający jest informowany o chwilowym zablokowaniu połączeń z tą stroną.
Wyjaśnienia dotyczące odnośników BIP:
"Pozostałe informacje" - zawiera,zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy, informacje dotyczące sposobu dostępu do informacji publicznych będących w posiadaniu Podmiotu i nieudostępnionych w Biuletynie Informacji Publicznej (zgodnie z art. 10 ust. 1 informacja, która nie została udostępniona w BIP, jest udostepniana na wniosek.)
"Rejestr zmian" - zawiera informacje o ostatnio dokonanych zmianach treści Biuletynu Informacji Publicznej z podaniem daty aktualizacji oraz osoby, która tych zmian dokonała
"Redakcja" - zawiera dane określające tożsamość osoby, która wprowadziła informację do Biuletynu Informacji Publicznej - zgodnie z par. 16 ust. 1 pkt. 2 rozporządzenia jest to pracownik Podmiotu.
"www.bip.gov.pl" - pozwala na otwarcie strony głównej Biuletynu Informacji Publicznej tworzonej przez Ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Strona główna BIP zawierająca wykaz podmiotów, obowiązanych zgodnie z ustawą do udostepniania informacji publicznej, wraz z odnośnikami umożliwiającymi połaczenia z ich stronami.
|
|
|
Niniejsza strona jest stroną podmiotową Biuletynu Informacji Publicznej Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach (w dalszej części instrukcji zwanym „Inspektoratem”) w rozumieniu przepisów art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2001 r., Nr 112, poz. 1198 z późniejszymi zmianami) (dalej „ustawa”).
1. Na stronie głównej znajdują się:
a)
w prawym górnym rogu logo BIP, które jest jednocześnie odsyłaczem (linkiem) do strony głównej BIP,
b)
po prawej stronie znajdują się podstawowe informacje o Inspektoracie,
c)
po lewej menu przedmiotowe.
2. Menu przedmiotowe zawiera odsyłacze umożliwiające odnalezienie:
a)
adresu redakcji strony podmiotowej BIP,
b)
pełnych danych kontaktowych osób redagujących stronę podmiotową BIP,
c)
instrukcji korzystania ze strony podmiotowej BIP,
d)
modułu wyszukującego,
e)
informacji publicznych, o których mowa w art. 8 ust. 3 zdanie pierwsze ustawy,
f)
informacji publicznych o których mowa w § 11. ust. 1 pkt 5 lit. b. Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. z 2007 Nr 10 poz. 68). w tym:
- informacje dla rolników,
- informacje dla przedsiębiorców,
- informacje dla rzeczoznawców,
- informacje na temat praw konsumentów,
- informacje o podstawowych przepisach regulujących znakowanie żywności,
- informacje o praktykach dla studentów,
g)
informacji publicznych przeznaczonych do publikacji na podstawie odrębnych przepisów, tj.: informacji o artykułach rolno-spożywczych zafałszowanych publikowanych na zasadzie przepisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 678),
3. W odsyłaczu o nazwie „Serwis” zawarto odsyłacze:
a) „Wyszukiwarka” – zawiera moduł wyszukujący, który pozwala na wyszukiwanie określonych słów i fraz zamieszczonych na stronie
b) „Rejestr zmian” – zawiera dostęp do mechanizmu dziennika w rozumieniu § 16. ust. 1 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. z 2007 Nr 10 poz. 68)., w którym odnotowywane są zmiany w treści informacji publicznych udostępnianych w BIP
c) „Instrukcja obsługi” – zawiera niniejszą instrukcję
d) „Redakcja” -
e) „Statystyka odwiedzin” – zawiera moduł pozwalający określić ilość wejść na poszczególne podstrony strony podmiotowej BIP
4. Ponadto w menu głównym zamieszczono odsyłacz opisany jako „Ocena pracy WIJHARS” przez, który można przejść do elektronicznej ankiety i odpowiedzieć na pytania dotyczące oceny pracowników WIJHARS Katowice.
Udostępniający:
Grzegorz Zając
Wytwarzający:
Grzegorz Zając
Czas Udostępnienia:
18.03.2016
Czas Wytworzenia:
17.03.2016
|