Niniejsza strona internetowa może używać technologii cookie głównie w celach zapewnienia prawidłowego działania, ale także m.in. w celach statystycznych i reklamowych. Akceptacja przyjmowania plików cookie może zostać odwołana za pomocą ustawień przeglądarki. Możliwe jest również sprawdzenie obecności i przeglądanie zawartości plików cookie.
wyszukaj
bip

OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH (RODO)


Broszurka dla konsumenta na święta

Zmiany wartości w tabeli strony

Data zmiany: 2016-03-18 12:12
Nr zmienianego rekordu:

30

Zmieniane pole Stara wartośćNowa wartość
TEKST
Instrukcja korzystania z Biuletynu Informacji Publicznej


Informacje ogólne:

  • Ilekroć w niniejszej instrukcji stosuje się okreslenie - ustawa, mowa jest o ustawie o dostępie do informacji publicznej (Dz.U. z 2001 r. Nr 112, poz. 1198.)

  • Ilekroć w niniejszej instrukcji stosuje sie określenie - rozporządzenie, mowa jest o rozporządzeniu Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji (Dz.U. z 2002 r. nr 67 poz. 619)

  • niniejsza instrukcja dotyczy podmiotowych stron Biuletynu Informacji Publicznej, na których udostępnia się informacje publiczne, utworzone, utrzymywane i aktualizowane przez Podmiot (wyjaśnienie poniżej)zobowiazany do tego ustawą.

  • "Podmiot" oznacza dysponenta niniejszej Podmiotowej strony Biuletynu Informacji Publicznej o nazwie jak uwidoczniono w stronie głównej pod adresem www.bip.[domena jednostki]

  • "BIP" oznacza Biuletyn Informacji Publicznej.

  • W przypadku wyłaczenia jawności informacji publicznej, w Biuletynie Informacji Publicznej podaje się zakres wyłączenia, podstawę prawną wyłączenia jawności oraz wskazuje sie organ lub osobę, które dokonały wyłaczenia, a w przypadku jeżeli ograniczenie nastąpiło ze względu na prywatność osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy - podmiot w interesie, którego dokonano wyłaczenia jawności.

  • w lewym panelu ekranu znajduje sie menu przedmiotowe, czyli wykaz grup tematycznych, w które są zestawione informacje publiczne udostępnione w BIP.

  • w prawej, górnej części ekranu znajduje się moduł wyszukujący, czyli element oprogramowania serwera umożliwiający znalezienie stron BIP zawierających wyrażenie poszukiwane przez odwiedzającego BIP.

  • wizualizacja BIP, stanowi nierozerwalną część z mechanizmami baz danych, czyli elementami oprogramowania serwera pozwalającymi na gromadzenie, porządkowanie, aktualizowanie i udostepnianie informacji publicznych w BIP.

  • dostęp do informacji publicznych udostępnionych w BIP jest również możliwy poprzez stronę główną BIP posiadającą adres URL - www.bip.gov.pl według menu podmiotowego lub przedmiotowego.

  • w przypadku awarii serwera podmiotowej strony BIP, odwiedzający jest informowany o chwilowym zablokowaniu połączeń z tą stroną.

     

    Wyjaśnienia dotyczące odnośników BIP:

  • "Pozostałe informacje" - zawiera,zgodnie z art. 8 ust. 4 ustawy, informacje dotyczące sposobu dostępu do informacji publicznych będących w posiadaniu Podmiotu i nieudostępnionych w Biuletynie Informacji Publicznej (zgodnie z art. 10 ust. 1 informacja, która nie została udostępniona w BIP, jest udostepniana na wniosek.)

  • "Rejestr zmian" - zawiera informacje o ostatnio dokonanych zmianach treści Biuletynu Informacji Publicznej z podaniem daty aktualizacji oraz osoby, która tych zmian dokonała

  • "Redakcja" - zawiera dane określające tożsamość osoby, która wprowadziła informację do Biuletynu Informacji Publicznej - zgodnie z par. 16 ust. 1 pkt. 2 rozporządzenia jest to pracownik Podmiotu.

  • "www.bip.gov.pl" - pozwala na otwarcie strony głównej Biuletynu Informacji Publicznej tworzonej przez Ministra właściwego do spraw administracji publicznej. Strona główna BIP zawierająca wykaz podmiotów, obowiązanych zgodnie z ustawą do udostepniania informacji publicznej, wraz z odnośnikami umożliwiającymi połaczenia z ich stronami.
  • Niniejsza strona jest stroną podmiotową Biuletynu Informacji Publicznej  Wojewódzkiego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Katowicach (w dalszej części instrukcji zwanym „Inspektoratem”) w rozumieniu przepisów art. 9 ust. 2 ustawy z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej (Dz. U. z 2001 r., Nr 112, poz. 1198 z późniejszymi zmianami) (dalej „ustawa”).
     
    1.  Na stronie głównej znajdują się:
    a) w prawym górnym rogu logo BIP, które jest jednocześnie odsyłaczem (linkiem) do strony głównej BIP,
    b) po prawej stronie znajdują się podstawowe informacje o Inspektoracie,
    c) po lewej menu przedmiotowe.
    2. Menu przedmiotowe zawiera odsyłacze umożliwiające odnalezienie:
    a) adresu redakcji strony podmiotowej BIP,
    b) pełnych danych kontaktowych osób redagujących stronę podmiotową BIP,
    c) instrukcji korzystania ze strony podmiotowej BIP,
    d) modułu wyszukującego,
    e) informacji publicznych, o których mowa w art. 8 ust. 3 zdanie pierwsze ustawy,
    f) informacji publicznych o których mowa w § 11. ust. 1 pkt 5 lit. b. Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. z 2007 Nr 10 poz. 68). w tym:
    - informacje dla rolników,
    - informacje dla przedsiębiorców,
    - informacje dla rzeczoznawców,
    - informacje na temat praw konsumentów,
    - informacje o podstawowych przepisach regulujących znakowanie żywności,
    - informacje o praktykach dla studentów,
     
    g) informacji publicznych przeznaczonych do publikacji na podstawie odrębnych przepisów, tj.: informacji o artykułach rolno-spożywczych zafałszowanych publikowanych na zasadzie przepisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 roku o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2015 r., poz. 678),
     
    3. W odsyłaczu o nazwie „Serwis” zawarto odsyłacze:
    a) „Wyszukiwarka” – zawiera moduł wyszukujący, który pozwala na wyszukiwanie określonych słów i fraz zamieszczonych na stronie
    b) „Rejestr zmian” – zawiera dostęp do mechanizmu dziennika  w rozumieniu § 16. ust. 1 Rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 18 stycznia 2007 r. w sprawie Biuletynu Informacji Publicznej (Dz. U. z 2007 Nr 10 poz. 68)., w którym odnotowywane są zmiany w treści informacji publicznych udostępnianych w BIP
    c) „Instrukcja obsługi” – zawiera niniejszą instrukcję
    d) „Redakcja” -
    e) „Statystyka odwiedzin” – zawiera moduł pozwalający określić ilość wejść na poszczególne podstrony strony podmiotowej BIP
     
    4. Ponadto w menu głównym zamieszczono odsyłacz opisany jako „Ocena pracy WIJHARS” przez, który można przejść do elektronicznej ankiety i odpowiedzieć na pytania dotyczące oceny pracowników WIJHARS Katowice.
     
     
    Udostępniający: Grzegorz Zając
    Wytwarzający: Grzegorz Zając
    Czas Udostępnienia: 18.03.2016
    Czas Wytworzenia: 17.03.2016
    Biuletyn Informacji Publicznej. www.bip.swijhars.pl - Strona Główna | Redakcja